Dus jij denkt dat je yoga niet kan?

Je goede voornemen voor het nieuwe jaar was om (meer) yoga te gaan doen. Maar je hebt nog niet één keer op de mat gestaan. Misschien omdat je denkt dat je er niet fit genoeg voor bent. Niet lenig of slank genoeg. Misschien omdat fysieke beperkingen je tegenhouden. Of omdat je er nog geen ervaring mee hebt en niet weet of je het goed doet. Kortom: je hebt nog geen yoga gedaan, omdat je denkt dat je het niet kan.

Ik ga je iets belangrijks vertellen. Yoga is zoveel meer dan oefeningen doen op een yogamat. Heb je wel eens gehoord van het achtvoudig yogapad? Dat zijn acht richtlijnen die de geleerde Maharishi Patanjali definieerde in de eerste of tweede eeuw van onze jaartelling. Hij belooft dat als je de richtlijnen opvolgt, dat je een bevredigend leven zult leiden en innerlijke vrijheid zult ervaren. En ja, fysieke oefeningen op de mat doen (Asana) is één van die richtlijnen. Maar Svadhaya (zelfreflectie) is er bijvoorbeeld ook één. En daar hoef je dus echt niet fit, lenig, slank of ervaren met yoga voor te zijn. Dat kan jij ook!

Het kan een beetje geforceerd voelen om gewoon te gaan zitten en spontaan te gaan zitten reflecteren. Gelukkig zijn er allerlei dingen die je in kunt zetten om een ‘ingang’ voor jezelf te creëren. Leg bijvoorbeeld tarot kaarten. Of drink een kop cacao (geen Nesquik! Pure cacao. Dit is een plantmedicijn die je helpt om verbinding te maken met je hart). Neem er echt een moment voor. Kijk wat zich aandient. Observeer en analyseer je gedachten en emoties. Gebruik het om je te ontwikkelen tot de beste versie van jezelf.

Ook dat is yoga. En ja, dat kan jij echt!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief