Give me some space! (of niet)

Twee weken geleden is mijn vriend bij mij ingetrokken. Het was voor ons allebei een grote en spannende stap. Het is echt super gezellig en ontzettend fijn, maar uiteraard lopen we ook tegen uitdagingen aan. In deze blog vertel ik over de struggles omtrent het samenwonen en ik geef je een aantal tips voor als je jezelf erin herkent.

 

Alex en ik

De voorbereidingen
De voorbereidingen voor het samenwonen begonnen al weken voor de daadwerkelijke verhuisdag van Alex. We hebben eerst een paar weken ‘proef samengewoond’. Alex woonde praktisch bij mij, maar hield zijn eigen huis nog even aan. Dat was een zeer geslaagd experiment, dus besloten we het officieel te maken.

Tip 1: Als je de mogelijkheid hebt om eerst op de proef samen te wonen, doe dat dan! Het kan voor jullie beiden prettig en veilig voelen om eerst te kijken of jullie bijvoorbeeld niet elkaar de hersens intimmeren of jullie authenticiteit verliezen als jullie elkaar elke dag zien.


Flink ruimen

Met het oog op een tweede inboedel die in mijn huis zou komen, ben ik flink gaan ruimen. En dat was meteen ook het voornaamste waar ik tegenaan liep rondom het samenwonen: balans vinden tussen ruimte geven en ruimte innemen. Letterlijk en figuurlijk. Ik vind het over het algemeen lastig om mezelf te laten zien, voor mezelf op te komen en ruimte in te nemen. Het is voor mij makkelijker om een ander te pleasen en mezelf weg te cijferen om de goede vrede te bewaren. Alles om conflict te vermijden. Dit is een ongezond copingmechanisme van mij waar ik met mijn therapeut aan werk. En juist op het moment dat het mij begon te lukken om mijn eigen ruimte in te nemen, moest ik letterlijk ruimte gaan maken voor iemand anders. Kasten leegmaken, spullen weggooien, de inrichting omgooien… Dat was best even een innerlijk conflict.

Tip 2: Hou het grotere plaatje in gedachten. Het kan lastig zijn om bijvoorbeeld spullen weg te gooien, maar weet dat je het doet om uiteindelijk voor jullie samen een fijne plek te creëren. 


Dealen met verandering

Daar komt nog bij dat ik kan strugglen met verandering. Zeker thuis had alles een eigen plekje. Ik had mijn eigen maniertjes van de dingen doen. Hoe ik de was opvouw bijvoorbeeld. Of hoe ik mijn ochtendroutine doe. Het is zo ontzettend anders nu Alex hier woont. En de uitdaging is dus om ook ruimte te maken voor hem en zijn spullen en zijn gewoontes. Mijn eigen dingen een beetje los te laten, zonder mezelf compleet te verliezen. Om te zorgen dat het niet mijn huis, niet zijn huis, maar óns huis is. 

Tip 3: Verwacht niet dat je partner alles hetzelfde doet of gaat doen als jij. En weet dat het ook helemaal niet erg is als je dingen anders doet. Als je elkaar kunt accepteren en erop focust dat het vooral heel fijn is om samen te wonen, dan is het niet meer belangrijk dat de was ‘verkeerd’ is opgevouwen. 


Delen, delen, delen

Ik vond het een lastig proces, maar tegelijkertijd heb ik alles met liefde gedaan. Want het is natuurlijk hartstikke leuk dat we nu samenwonen. Zoals bij heel veel dingen is communicatie het allerbelangrijkst. Ik heb moeten leren om steeds te delen hoe ik me voelde en wat alles met me deed. Om het eerlijk te zeggen als ik het ergens niet mee eens ben of om te vragen of we dingen op een andere manier kunnen 
doen. Die open communicatie helpt enorm. En ja, ik heb veel gehuild. Ja, ik vond het eng om dingen aan te kaarten uit angst voor ruzie. Maar het gaat steeds beter. 

We houden allebei van planten. Zijn planten + mijn planten = urban jungle

Tip 4: Het is misschien een open deur, maar toch echt waar: blijf open en eerlijk met elkaar communiceren. Je zult zien dat je elkaar op een heel ander level leert kennen in deze nieuwe dynamiek en door dingen met elkaar te blijven delen, zullen jullie dichter naar elkaar toe groeien. Spreek jezelf uit, maak af en toe ruzie en maak het daarna vooral ook weer goed.

Tip 5: Geef je gevoelens, emoties en behoeftes de ruimte. Zo’n grote mijlpaal als samenwonen kan bij jullie beiden een hoop losmaken. Druk dat niet weg, maar huil als je wil huilen en dans als je wil dansen. Alles mag er zijn. Het kan helpen om daarvoor de yogamat op te stappen.


Een mooi leerproces
Ik heb mogen leren dat het geen zin heeft om vast te houden aan alleen mijn eigen ruimte. En dat het ook geen zin heeft om Alex juist alleen maar te pleasen. Door af en toe wat ruimte in te nemen en af en toe juist wat ruimte in te leveren, kunnen we een plek creëren waar we ons allebei fijn voelen. Een thuis voor ons samen, waar we hopelijk nog heel lang kunnen blijven. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief