Overprikkeld? Yoga!

 

Vanuit de verte hoorde je het al. Op een afstand was het nog zachtjes. Maar hoe dichterbij je kwam, hoe meer je er zelf in werd opgenomen. Onderdeel van werd. In werd meegezogen. Meegezogen in het geluid van mensen die praten, lachen en klappen. Kinderen die spelen, rennen en gillen. Muziek. Het geklingel van de bel van de zweefmolen die het einde van het rondje aangeeft. Artiesten die vol overgave hun voorstelling spelen. Gekletter van bestek en borden. En als je pech hebt, ook het gekletter van regen op de tentdoeken en het daarbij horende sompige geluid van voetstappen in het gras dat al snel verandert in een blubber bende.

 

’s Zomers werk ik altijd op een theaterfestival. En dat is werkelijk waar fantastisch leuk, maar jeetje! Wat was dat dit jaar wennen! Gedurende de pandemie heb ik ruim een jaar het grootste gedeelte van de tijd in mijn eentje thuis gezeten. Lekker in mijn eigen bubbel. En ik ging daar best lekker op. Op al die rust en stilte. Toen ik vervolgens opeens vijftien dagen op een festival werkte en sliep, 24/7 omringd was door mensen en er voortdurend prikkels op me afgevuurd werden, was dat even omschakelen.

Yoga heeft me gelukkig een hoop handvatten gegeven om zo goed mogelijk met dit soort situaties om te gaan. De (in dit geval mentale) flexibiliteit die ik bij yoga heb geleerd, hielp me bijvoorbeeld om zoveel mogelijk mee te bewegen met wat er gebeurde. Ik kon me daardoor aanpassen aan de situatie en accepteren dat het nu even drukker was dan ‘vroeger’, toen ik nog in mijn joggingbroek in mijn eentje thuis op de bank zat.

 

FOMO verdwijnt als sneeuw voor de zon

 

Ook heeft yoga me echt leren luisteren naar mijn lichaam. En voor zover mogelijk, heb ik dat op het festival gedaan. Ik merkte vooral dat ik snel moe was door overprikkeling. Dus zodra ik de behoefte had, trok ik me even terug in mijn tent, deed ik een dutje of ging ik op tijd naar bed. FOMO verdwijnt daarmee als sneeuw voor de zon, want selfcare heeft echt prioriteit.

 

Tot slot is het me gelukt om daadwerkelijk yogaoefeningen te doen. In mijn vrije tijd, maar ook onder werktijd. Hieronder zet ik drie tips voor je op een rij die je toe kan passen als je je opeens overweldigd voelt in een drukke omgeving zoals een festival:

1. Neem de berghouding aan. Dit kun je werkelijk altijd en overal doen. Richt je aandacht daarbij vooral op het gewicht op je voeten, zodat je echt even een aardingsmomentje hebt.

2. Doe een loopmeditatie. Loop op het ritme van je ademhaling (ja, dat is best langzaam dus) en richt je aandacht ook hier weer op je voeten. Voel heel bewust hoe je voeten zich afrollen en maak contact met de aarde.

3. Als je een tent tot je beschikking hebt: doe daar een liggende yogapractice. Ik kon zelf buiten geen geschikte plek vinden voor een yogapractice dus deed ik het in mijn tentje. En die is echt piepklein, maar ik was verbaasd over wat daar nog allemaal mogelijk was, op mijn smalle vouwmatrasje. Savasana natuurlijk, maar ook een liggende twist, een liggende vlinder, brug, happy baby, eye of the needle, childspose, melting heart… Het paste en ging allemaal.

 

Door alle bovenstaande dingen toe te passen, heb ik uiteindelijk een heerlijke tijd gehad op het festival. Ik kon dicht bij mezelf blijven, maar tegelijkertijd genieten van alle mooie dingen en gezelligheid om me heen. Ik praatte, lachte en klapte met de mensen mee. Speelde met de kinderen. Danste op de muziek. Zweefde rondjes in de zweefmolen. Bezocht de prachtige voorstellingen. En dan te bedenken dat ik ondertussen dus gewoon aan het werk was en nog geld verdiende ook. Wat een leventje… Dankbaar!

 

Lijkt het je leuk om een filmpje te hebben van een liggende yogapractice die je in je tent of in je bed kunt doen? Laat het me weten en wie weet zet ik er binnenkort één online!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief